Landgoed Wielbergen

Na het overlijden van de laatste telg van de familie Brantsen stierf de familie uit en werd het landgoed ondergebracht in een stichting die het huis en de tuinen verhuurt. Inmiddels is landgoed Wielbergen in handen van een zorginstelling en is het volledig gerestaureerd waarbij een deel van het landhuis in oude stijl is bewaard en voorzien van originele meubels en portretten. Het Landgoed is niet geopend voor publiek.

Huis Bingerden

Bingerden is één van de oudst bewaard gebleven buitenplaatsen in ons land en ligt aan de rivier de IJssel, even buiten het Gelderse dorp Angerlo. Huis Bingerden en het omringende park zijn al sinds 1660 in het bezit van dezelfde familie.

Het 18-eeuwse Engelse landschapspark, de tuinen en de moestuin van Bingerden hebben – dankzij de tomeloze inzet en liefde voor de natuur van de familie Van Weede – de afgelopen decennia internationale bekendheid gekregen. De Internationale Kwekerijdagen, die sinds 1996 elk jaar in het derde weekend van juni op Bingerden plaatsvinden, trekken plantenliefhebbers uit België, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Kijk, voor een goede indruk van het jaarlijkse plantenfestijn op Bingerden, waar gepassioneerde kwekers en plantenliefhebbers elkaar ontmoeten, naar de filmpjes op YouTube/Bingerden

Meander – galerie en kunstuitleen

Naast exposities en verkoop heeft de galerie een eigen kunstuitleen voor particulieren en bedrijven. Met een collectie van ruim 3000 kunstwerken van ca. 200 kunstenaars. Ruim aanbod in diversiteit en prijsklasse. Galerie Meander is ook het adres voor relatiegeschenken, opdrachten, advies, bemiddeling en cadeaubonnen. Renteloze kunstkoop regeling vanaf € 500,-. Geopend: zaterdag zondag van 13.00-17.00 uur. Van maandag t/m vrijdag geopend na afspraak.

Stadt Kleve

Ook vandaag de dag zijn er aanwijzingen genoeg dat het vroegere kuuroord Bad Cleve een rijke historie bezat: de Zwanenburcht als symbool van de grootste stad uit de regio met de Zwanentoren, die al van verre te zien is, de baroktuinen met het Amphitheater of het Museum Kurhaus Kleef met een aanzienlijke kunstcollectie. Kleef is ook zeker een bezoek waard om door de gezellige drukke winkelstraten te flaneren, om naar een van de vele attracties te gaan of door het Reichswald en langs de Rijn te fietsen.

Natuurmuseum Nijmegen & Bezoekerscentrum Gelderse Poort

De Bastei is een centrum waar jong en oud kan kennismaken met flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. Ontdek meer over het ontstaan van het landschap in de Gelderse Poort en laat je meevoeren in de waterwereld van Dwaalfilm. In onze winkel en het VVV informatiepunt zijn diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Onze medewerkers vertellen u wat er te beleven is in het gebied en helpen u de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken. Er is koffie en thee verkrijgbaar en voor de kinderen is er gratis limonade. 


Museum

In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Er zijn interactieve wisselexposities te beleven over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen bij ons terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten! Maak de Waanzinnige-Weetjes-speurtocht en ontdek meer over bijzondere objecten in het museum, volg colleges van de MuseumJeugdUniversiteit, doe mee aan leuke workshops tijdens vakanties of ga mee op ontdekkingstocht in de Nijmeegse natuur! Wilt u een kinderfeestje organiseren? Maak dan gebruik van ons arrangement met pannenkoekenrestaurant Het Hoogstraatje, dat op een steenworp afstand van het museum te vinden is.


Educatie

Boek met uw klas een veldles of groepsbezoek aan ons museum. De uitleenservice verzorgt de uitleen van meer dan 40 verschillende leskisten. Vooral voor het basisonderwijs zijn deze in te zetten bij lessen over natuur, milieu, wetenschap en techniek. Leskisten zijn vaak methodevervangend, onder het motto ‘niet meer, maar wel beter’.


Collectie

Met ruim 100.000 objecten is onze collectie uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Particulieren of educatieve instellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden objecten lenen uit onze collectie, bijvoorbeeld voor een lezing of spreekbeurt. Zo is het verre verleden ineens tastbaar als een leerling een miljoenen jaar oud fossiel in handen heeft. Meer informatie is te vinden op onze website.


De Bastei

Natuurmuseum Nijmegen en Museum de Stratemakerstoren zijn per 1 juli 2014 opgegaan in De Bastei. Dit nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen zal in 2017 aan de oostelijke Waalkade de deuren openen. Staatsbosbeheer en het IVN Rijk van Nijmegen sluiten aan als deelnemer. In De Bastei gaan deze organisaties samen het verhaal van de rivier de Waal vertellen in de vorm van exposities, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen.
Ook NME-taken horen bij De Bastei. Scholen uit gemeente Nijmegen kunnen er terecht voor advies en informatie over NME-voorzieningen in de buurt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een platform voor alle groene initiatieven in de gemeente Nijmegen. Samen zorgen we ervoor dat Nijmegen steeds groener wordt.

Momenteel gesloten. Vanaf januari weer open voor publiek op de nieuwe locatie aan de Waalkade onder de naam De Bastei.

Hoeve Klein Mariëndaal

Hoeve Klein Mariëndaal is gevestigd op het prachtige historische landgoed Mariëndaal, aan de rand van Arnhem. De theeschenkerij bevindt zich in een monumentale boerderij uit 1880.
Op de Hoeve werken mensen met een beperking mee. Er zijn 3 werkgebieden: theeschenkerij, dierverzorging en (biologische) tuinderij. De producten in de theeschenkerij komen zo veel mogelijk van eigen grond en zijn grotendeels biologisch.
Vanuit de Hoeve kunt u prachtig wandelen of fietsen over het landgoed. Ook voor kinderen is er van alles te doen: o.a. de kinderboerderij, skelters, trampoline en ezelwandelingen.
De theeschenkerij heeft 50 plaatsen binnen en 50 op het terras. Onze openingstijden wisselen per seizoen. Het landgoed is autovrij. Voor parkeermogelijkheden check onze website.

Informatiecentrum: De Polen van Driel

‘Verbonden door vriendschap en dankbaarheid’
Op 21 september 1944 landde tijdens Operatie Market Garden de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel. De gevolgen waren groot, zowel voor de Drielse burgerbevolking als voor de Poolse parachutisten. 
Het informatiecentrum achterin de katholieke kerk belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel tijdens Operatie Market Garden. Tevens gaat het in op het ontstaan van deze brigade, de oneervolle behandeling van de Polen na het mislukken van de operatie, het eerherstel en de hechte band die bestaat tussen Driel en Polen.

Huis Zypendaal

Geniet van de rondleiding door de sfeervolle vertrekken. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de 18e eeuw. Een voorbeeld is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. De hoofdverdieping is ingericht met objecten van de oorspronkelijke inboedel. Daaronder is een collectie familieportretten van de familie Brantsen. Ook het legendarische ‘Mannetje van de Zyp’ is te zien, een beeldje van een jongen met een drinkkan.

In het park rondom Huis Zypendaal kunt u heerlijk wandelen (met de hond), picknicken of genieten op een bankje. Het gebied bestaat uit imposante oude bomen en een parkbos. Maar ook vindt u er met rododendrons versierde gazons, sprengen, beekjes en vijvers. De vijvers zijn het leefgebied van onder meer de ijsvogel en grote gele kwikstaart.

Imkerij Immenhof

Originele en educatieve rondleiding door imkerij en tuinen. Bezoekerscentrum met expositie. Voor een rustig, sfeervol, informatief en gezellig verblijf. Terras met vele exotische planten. Bijzonder is de Balinese Tuin. Voor meer informatie bekijk onze website. Rondleiding is inclusief koffie/thee met een plakje honingkoek en het proeven van honing, mede en ambrosia.  Alleen op afspraak te bezoeken. Graag tijdig boeken.

De openingstijden van de winkel: woensdag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur, of via onze webshop (zie website). Als groepsrondleiding: van april t/m oktober alleen op afspraak. Als individuele bezoeker: van april t/m oktober, zie hiervoor datums op onze website.

Daarnaast bieden wij ook een B&B aan die comfortabel is ingericht en van alle gemakken is voorzien. U beleeft een unieke ervaring binnen de bijzondere tuinen van Imkerij Immenhof, waar de wereld van de bijen en de natuur zich verbind. Daarnaast heeft de Imkerij een magisch uitziende Balinese tuin waar u eventueel uw ontbijt kunt nuttigen.

Molenplaats Sonsbeek

Al ruim 30 jaar is Molenplaats Sonsbeek het startpunt voor wandelingen door de parken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem. Het centrum organiseert tentoonstellingen en activiteiten, ook voor kinderen. Deze wandelingen kunnen onderdeel vormen van een arrangement met bijvoorbeeld een lunch. Het centrum heeft alle informatie over het groen in Arnhem, naast gidsen en kaarten voor wandelingen. Het centrum is VVV folderservicepost met fiets- en wandelroutes. Molenplaats Sonsbeek is gevestigd in de 18e eeuwse graanschuur van de Witte Watermolen aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem, op 5 minuten lopen van het stadscentrum en Arnhem Centraal.

Molenplaats Sonsbeek is gevestigd in de 18e eeuwse graanschuur van de Witte Watermolen aan de Zijpendaalseweg in Arnhem, op 5 minuten lopen van het stadscentrum en Arnhem Centraal.