Galerie Marzee

Galerie Marzee, galerie voor hedendaagse sieraden, bestaat sinds 1979. De galerie heeft haar thuis in een vier verdiepingen tellend voormalig graanpakhuis aan de Waalkade in Nijmegen. Met 850 m2 tentoonstellingsruimte is Marzee de grootste galerie voor hedendaagse sieraden ter wereld. Tevens herbergt het pand aan de Waal een omvangrijke museale collectie.

Vier keer per jaar organiseert Galerie Marzee vier tot vijf tentoonstellingen. En ieder jaar in augustus presenteert de galerie de Marzee-selectie van eindexamenwerk afkomstig van ruim dertig internationale academies en hogescholen. Ook heeft de galerie een zeer uitgebreide collectie sieraden van een groot aantal kunstenaars in stock.

Natuurmuseum Nijmegen & Bezoekerscentrum Gelderse Poort

De Bastei is een centrum waar jong en oud kan kennismaken met flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. Ontdek meer over het ontstaan van het landschap in de Gelderse Poort en laat je meevoeren in de waterwereld van Dwaalfilm. In onze winkel en het VVV informatiepunt zijn diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Onze medewerkers vertellen u wat er te beleven is in het gebied en helpen u de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken. Er is koffie en thee verkrijgbaar en voor de kinderen is er gratis limonade. 


Museum

In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Er zijn interactieve wisselexposities te beleven over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen bij ons terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten! Maak de Waanzinnige-Weetjes-speurtocht en ontdek meer over bijzondere objecten in het museum, volg colleges van de MuseumJeugdUniversiteit, doe mee aan leuke workshops tijdens vakanties of ga mee op ontdekkingstocht in de Nijmeegse natuur! Wilt u een kinderfeestje organiseren? Maak dan gebruik van ons arrangement met pannenkoekenrestaurant Het Hoogstraatje, dat op een steenworp afstand van het museum te vinden is.


Educatie

Boek met uw klas een veldles of groepsbezoek aan ons museum. De uitleenservice verzorgt de uitleen van meer dan 40 verschillende leskisten. Vooral voor het basisonderwijs zijn deze in te zetten bij lessen over natuur, milieu, wetenschap en techniek. Leskisten zijn vaak methodevervangend, onder het motto ‘niet meer, maar wel beter’.


Collectie

Met ruim 100.000 objecten is onze collectie uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Particulieren of educatieve instellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden objecten lenen uit onze collectie, bijvoorbeeld voor een lezing of spreekbeurt. Zo is het verre verleden ineens tastbaar als een leerling een miljoenen jaar oud fossiel in handen heeft. Meer informatie is te vinden op onze website.


De Bastei

Natuurmuseum Nijmegen en Museum de Stratemakerstoren zijn per 1 juli 2014 opgegaan in De Bastei. Dit nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen zal in 2017 aan de oostelijke Waalkade de deuren openen. Staatsbosbeheer en het IVN Rijk van Nijmegen sluiten aan als deelnemer. In De Bastei gaan deze organisaties samen het verhaal van de rivier de Waal vertellen in de vorm van exposities, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen.
Ook NME-taken horen bij De Bastei. Scholen uit gemeente Nijmegen kunnen er terecht voor advies en informatie over NME-voorzieningen in de buurt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een platform voor alle groene initiatieven in de gemeente Nijmegen. Samen zorgen we ervoor dat Nijmegen steeds groener wordt.

Momenteel gesloten. Vanaf januari weer open voor publiek op de nieuwe locatie aan de Waalkade onder de naam De Bastei.

Société Musée Lalique Pays Bas

Het Lalique Museum is geheel gewijd aan de Leonardo da Vinci van de juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Lalique werkte met een groot vakmanschap aan juwelen, parfumflacons en vazen waarin de vrouw en de natuur inspiratiebron zijn. In de oude vol culturen vol symboliek staat de vrouw centraal. De waterwezens zoals de sirenes staan onder andere voor de afgewezen vrouw die een oceaan van tranen huilen. De duif wordt gezien als een hemelgodin die zich moet voeden op de aarde. Houd daar contact mee. Duiven en de zogenaamde “kleine natuur” zoals de libelle, de vlinder en de kikker komen eveneens vaak terug in de kunst. Deze symbolieken komen ook terug in zijn iconische juwelen die de kostbaarste ter wereld zijn. (Tot 76 miljoen euro) Omdat de kunst zeer toegankelijk en herkenbaar is raken zelfs mensen die normaliter geen binding met kunst hebben enthousiast.

Er zijn slechts vier musea in de wereld die exclusief aandacht schenken aan René Lalique. (Japan, Portugal, Frankrijk en Doesburg in Nederland. In Doesburg zijn rond de honderden werken van Lalique te bewonderen in een oud Rijksmonument waar de bezoekers zeer gastvrij worden ontvangen. Er is veel uitleg bij de werken en er zijn ledschermen en touchscreens waar men details in de werken kan ontdekken die nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Zo is er in een parfumflacon met een vrouw afgebeeld in een glazen stopje van slechts twee centimer hoog. Er zijn zelfs spiergroepen te zien in de arm van een vrouw!

In het museum is eveneens een concertzaaltje waar groepen worden ontvangen met een prosecco bij de concertvleugel. Na uitleg over de werken is er een rondleiding langs de collectie waarna de lunch wordt gebruikt die vers in het museum is bereid. Veel verjaardagen, probus en rotarygroepen en mensen met bedrijven en hun contacten krijgen zo in een unieke gastvrije sfeer een bijzondere ontvangst.

Toelichting openingstijden

Tijdens de pinksterdagen geopend.
26 juni tot en met 3 juli gesloten.
8 juli gesloten voor publiek wegens opening van de tentoonstelling “Jan Toorop & Het Animisme”

Airborne Museum ‘Hartenstein’

Kom en beleef de Slag om Arnhem in dit aantrekkelijke en eigentijdse museum. In de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Slag om Arnhem 
De Slag om Arnhem, een belangrijk deel uit ons gezamenlijk verleden, heeft grote impact gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het verhaal van het Airborne Museum een markant onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Luisteren, kijken en beleven staan centraal!

De Airborne Experience
Naast de veelzijdige museumcollectie is de Airborne Experience een unieke aanvulling. Hier waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De Experience werd eerder onderscheiden met de Gouden Reiger, dé Nederlandse prijs voor uitmuntende projecten op gebied van doelgroep communicatie. met audiovisuele en interactieve media.
Alle zintuigen staan op scherp! Het is er een beetje donker en de indringende geluiden roepen een gevoel van ongemak op. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies, levensgrote filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.  Je loopt in de voetsporen van een Britse parachutist. Krijgt een briefing over de missie en stapt in de romp van een zweefvliegtuig. En door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland. Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. Je dwaalt door een imposant oorlogsdecor met nagebouwde huizen en onheilspellende licht/donker effecten. Met het geluid van de verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, angstige onderduikers. Je komt vlakbij de Arnhemse brug. En je volgt het terugtrekken rondom Hotel Hartenstein. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn…  

Het museum is het hele jaar geopend. Speciaal voor families biedt het museum de Tom & Katja familie route aan. Bezoek onze website of volg ons op Facebook en Twitter.

Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven. Jong en oud beleven een onvergetelijke dag in het uitgestrekte museumpark. Proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. Ruik het teren op de scheepswerf of de geur van gist in de bierbrouwerij. Geniet van een complete dag uit die alle zintuigen prikkelt en ervaar hoe de vier seizoenen van elk bezoek een unieke ervaring maken!

Een rijk verleden in de openlucht!
De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is een uniek stukje Nederlandse historie. De molens, huizen, boerderijen en zelfs de zuivelfabriek zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Wij bewaren de verhalen van de voormalige bewoners. Loop door het groene museumpark van maar liefst 44 hectare of stap in de historische trams en ga op ontdekking. Onderweg staan bezoekers oog in oog met ambachtslieden en boeren. Beklim de krakende treden van de molen, voel de zinderende hitte van het smidsvuur of kom hooien.

Alle seizoenen iets te beleven
In het openluchtmuseum ervaar je de wisselende jaargetijden. Terwijl de natuur kleur geeft aan elk seizoen, valt er voor bezoekers van alles te beleven. Help in het voorjaar mee op de bleekvelden, zie hoe de imkers de honing oogsten in de zomer, help mee op het land in het vroege najaar of kom schaatsen in de winter. Door het hele park kun je de smaken van seizoenen proeven, en ruiken hoe het jaar voorbij strijkt.

Canon van Nederland
Vanaf 23 september kun je in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een spectaculaire presentatie van de 50 belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Hier kun je ervaren welke gebeurtenissen en personen Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. Denk daarbij aan de VOC, Willem van Oranje, de Tweede Wereldoorlog, maar ook Anne Frank en de komst van de Euro. Zie hier ook Trijntje, het oudste skelet van Nederland. Ze werd gevonden tijdens werkzaamheden rondom de Betuwelijn, vandaar de naam ´Trijntje´. Speel daarnaast leuke en leerzame games, ontdek nieuwe steden door als ontdekkingsreiziger langs de kust te varen. Of leer onderhandelen zoals de Romeinen en Germanen deden. Je beleeft het in de Canon van Nederland!

Informatie
Kijk voor meer informatie, toegangsprijzen en openingstijden op de website van Nederlands Openluchtmuseum!

Entreeprijzen 2017

Volwassenen vanaf 13 jaar
€ 19,00 kassa
€ 17,50 online
Kinderen van 4 t/m 12 jaar
€ 16,00 kassa
€ 14,50 online
Kinderen van 0 t/m 3 jaar
Gratis
CJP (op vertoon van fysieke kaart)
€ 14,25
Vrienden/museumkaarthouder (op vertoon van fysieke kaart)
Gratis
VIP-kaart BankGiro Loterij (op vertoon fysieke kaart)
Gratis
Begeleiders van een bezoeker met handicap
Gratis
Parkeren auto/motor € 6,00
Tramkaart Gratis

Gelders Geologisch Museum

Het Gelders Geologisch Museum in Velp is gegroeid uit een
particuliere verzameling. De vaste collectie bestaat uit mineralen,
fossielen en gesteenten. De mineralen uit alle windstreken laten
verbazingwekkende verschillen zien in vorm en kleur. De fossielen
tonen de versteende overblijfselen van planten en dieren: van 400
miljoen jaar oude graafsporen tot mammoetbotten die in Gelderland
gevonden zijn. Bij de gesteenten en zwerfstenen worden de
ontstaansgeschiedenis en de herkomst uitgelegd. Extra aandacht
krijgt de geologie van Gelderland, met veel interessante vondsten
uit de omgeving.

Tweemaal per jaar is er een thematentoonstelling. In de
schoolvakanties is er vaak een kinderactiviteit over het thema of
een workshop. Kinderen kunnen altijd een mineralenspeurtocht doen.
Als ze zelf een steentje willen slijpen (tegen betaling), is het
verstandig tevoren even te bellen. Ook verjaardagspartijtjes zijn
mogelijk.

Scholen en andere groepen zijn van harte welkom. Er zijn
keuzeprogramma’s beschikbaar, o.a. over Gelderland, vulkanisme en
fossielen. Ook kan in overleg een programma worden
samengesteld.

muZIEum

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn?
Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent.

Belevingen

Binnen het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het pikkedonker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. Daarnaast is er een buitenbeleving: Expeditie ribbelroute. De buitenbeleving is een unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen en kan je nergens anders ter wereld ervaren! Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn. De gids die je rondleidt is zelf blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Ook op het doe-plein van het muZIEum kom je op interactieve wijze meer te weten over blind- en slechtziendheid. Je kan hier ook terecht bij onze bar voor een drankje en ja, ook dit kan slechtziend als je jezelf nog wat extra wilt uitdagen. Na je bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen.

Je zintuigen nog meer prikkelen?
Breid je bezoek uit met een van de arrangementen. Bijvoorbeeld de Chocoladeproeverij zonder zicht, ontvangst met muZIEumtaart of een hapje en drankje bij een café of restaurant in de buurt. Ook voor kinderfeestjes of een inspirerend bedrijfsuitje met collega’s kan men bij muZIEum terecht. Daarnaast worden in de vakantieperiodes altijd extra activiteiten voor het hele gezin aangeboden.

Kijk voor de actuele tarieven en openingstijden op de website van het muZIEum.

Informatiecentrum: De Polen van Driel

‘Verbonden door vriendschap en dankbaarheid’
Op 21 september 1944 landde tijdens Operatie Market Garden de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel. De gevolgen waren groot, zowel voor de Drielse burgerbevolking als voor de Poolse parachutisten. 
Het informatiecentrum achterin de katholieke kerk belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel tijdens Operatie Market Garden. Tevens gaat het in op het ontstaan van deze brigade, de oneervolle behandeling van de Polen na het mislukken van de operatie, het eerherstel en de hechte band die bestaat tussen Driel en Polen.

Brouwerij de Hemel

Komt u individueel of met een klein gezelschap dan kunt u terecht in ons brouwerijmuseum. Aan de hand van teksten, foto’s, instructiefilms, machines en gereedschappen maaktu kennis met Brouwerij de Hemel, haar geschiedenis en die van de Commanderie en alle processen in de brouwerij. Voor geïnteresseerden zijn er films om de geschiedenis van het bier en haar brouwers verder uit te diepen. Na afloop trakteren we op een proeverij van 6 van onze bieren.
Voor groepen vanaf 10 personen adviseren we een rondleiding. (alleen op afspraak, 7 dagen per week, 8.00 tot 18.00 uur)

Kunstwerk! Liemers Museum – Gelders Schuttersmuseum

De collectie van het Liemers Museum bestaat uit historische voorwerpen uit de Liemers op het gebied van archeologie, natuurhistorie, kerkelijk leven, Tweede Wereldoorlog, oude industrieën met een overzicht van de sigarettenindustrie (Turmac), de Gimbornfabriek, beide in Zevenaar, en een aantal objecten van de steenfabriek en scheepwerf De Hoop. Daarnaast toont het museum een grote collectie van het verenigingsleven uit de streek.
Het Gelders Schutters Museum heeft een aantrekkelijke collectie van vaandels, vendels, sjerpen, uniformen, penningen, medailles, foto’s en documentatiemateriaal van schutterijen en schuttersgilden in Gelderland, de Federatie van Gelderse Schuttersgilden, Schutterijen St. Hubertus en de Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden. De musea organiseren regelmatig diverse wisseltentoonstellingen. Open: 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag. Gesloten: 1 januari, carnavalszondag, 1e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag.

VVV Informatiepunt

Bij deze locatie is een VVV Informatiepunt gevestigd. De lokale medewerkers vertellen je over wat er te zien, te doen en te beleven is en helpen je de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken. Bij het VVV Informatiepunt zijn fiets- en wandelroutes verkrijgbaar, plattegronden, brochures en folders van bezienswaardigheden, en natuurlijk de VVV Cadeaubon! De VVV, daar kom je verder mee!